vineri, 4 iunie 2010

Ce bine e la bloc!

Celor care locuiţi la bloc, nu-i aşa că vă place muuult asta?
Aventurile pe care le poţi trăi atunci când duci o astfel de viaţă în comun sunt de neegalat.

Dar, ştiţi cum e cu canalele şi cu "locuitorii" lor ocazionali?
Nu vedeţi legătura?
Vă explic imediat.

În spatele blocului nostru există o gură de canal a Regiei Autonome Municipale (ăia cu căldura, adică). Fiindcă nu are capacul închis, toată iarna, în interiorul canalului în cauză sălăşluiesc diverse personaje. Uneori mai apare câte o maşină de poliţie, îi mai adună, dar în maxim două-trei zile ei revin liniştiţi la canalul lor călduros şi puturos.
Nenorocirea nu ar fi neapărat gălăgia pe care o fac în toiul nopţii când se îmbată şi se iscă scandaluri verbale multicolor. Sau nu ar fi, neapărat, faptul că ne este teamă să parcăm maşina în zona gurii de canal transformată în locuinţă. Ori faptul că din când în când agresează verbal trecătorii şi nu îndrăznim să ieşim cu frunzele pe acolo. Pe toate acestea ne-am învăţat fie să le evităm, fie să le considerăm ca fiind de nerezolvat şi să le tratăm ca atare.
Nu. Cea mai mare problemă pe care ne-o provoacă vecinii noştri ocazionali este faptul că atunci când afară este frig, fac focul în canal. Da!
Adună tot felul de cartoane de prin gunoaie ori haine vechi şi le dau foc ca să se încălzească. Numai că se întâmplă ca focul să scape de sub control.
Ce fac ei atunci? Fug precum iepurii din canal şi...
Focul ce face? Păi, arde ţevile de canalizare. Arde şi vata minerală (câtă o mai fi).
Şi ce rezultă? Rezultă fum. Mult, mult, mult fum!
Şi fumul ce face? Uite-aşa, pâş-pâş, fumul porneşte într-o călătorie. Mai întâi o ia prin canal, apoi ajunge la subsolurile blocurilor, apoi urcă, urcă prin ghene şi ajunge ... unde? În apartamentele noastre ajunge!
S-a întâmplat din nou.
Tragedia este că se întâmplă noaptea. Şi se pare că în nopţile acestea a fost din nou prea frig, iar ei au revenit şi s-au gândit să se încălzească în canal, făcându-şi focul.

Dormeam. L-am simţit pe Cosmin cum sare din pat şi deschide cu viteză uşa balconului. I-o fi cald, am gândit, adormită.
- Trezeşte-te! Trezeşte-te! Iar au dat ăştia foc!
Atunci abia am realizat că mă ustură gâtul şi că miroase a fum.
Am deschis ochii şi am văzut că prin întreaga cameră pluteau norişori de fum gri. Doamne, ce urât mirosea!!!
- Fetele!!!!
Dormitorul lor este chiar lângă baie, iar fumul ieşea vălătuci din ghena băii.
Ne-am repezit în dormitorul frunzelor. Din fericire, uşa lor este destul de etanşă, aşa că dormeau liniştite. Am încercat să le trezim, dar n-am avut succes.
Ne-am gândit că dacă, oricum, la ele în cameră este mult mai bine, să le mai lăsăm să doarmă. Am ieşit încet şi am aşezat perne în jurul uşii dormitorului, să încercăm să oprim intrarea fumului.
- Au venit pompierii, mi-a strigat de pe balcon.
Din canal ieşea fum. Mult, mult, mult fum.
Câte-un pompier, cu mască pe faţă, intra în canal. Doi poliţişti, priveau cu importanţă de pe marginea străzii. Vecinii din bloc se agitau prin zonă şi strigau unii la alţii. Trecătorii matinali care veneau sau plecau spre servicii, se uitau ca la circ la spectacolul gratuit.
În casă fumul ieşea în continuare în valuri.
- Fetele!!!
Decidem, totuşi, să le trezim, să le schimbăm şi să le ducem mai devreme la grădi. Asta e.
Aşa că intrăm cu forţe proaspete în dormitor. Le înfăşurăm în prosoape şi le aducem tocmai în bucătărie, camera cea mai îndepărtată de baie.
Ce aventură!!!
Ce interesant li se pare!
Ia te uită, pompierii!
Ce de lume!
De ce e atâta fum?
De ce miroase aşa?
De ce ne-aţi trezit de-acum?
A mai venit o maşină de pompieri!
Oaaauuuu!!!
Le-am schimbat cum am putut, am adus patru prosopele şi am ieşit cu ele la nas şi la gură din casă. Pe scara blocului dezastru. Fumul înceţoşase totul.
Am ieşit din bloc în viteză, cu prosoape la nas şi gură, victorioşi.
În faţa blocului, adunaţi ca la circ, alţi spectatori curioşi:
- Este rău?
- E mult fum înăuntru?

- Drăguţelor, v-aţi speriat? (Ete, na!)
- Au mai venit pompieri?
...

Ne-am îndepărtat. Frunzele-s vesele foc. Ce aventuri!
Eu şi Cosmin ne privim cu tristeţe şi parţială resemnare.
Ce bine e la bloc!

După amiază, când am revenit de la birou, deşi nu mai era fum, întreg blocul şi întreaga casă miroseau precum o scrumieră uriaşă.
Am şmotruit toată seara. Degeaba! Funinginea s-a depus pe mobilă, pe pereţi, pe perdele, pe tot.
Ce bine e la bloc!





P.S. Pozele sunt făcute mai pe final, atunci când fumul se atenuase, cât de cât.

13 comentarii:

Albinutza spunea...

Of Doamne, prin ce ati trecut!!! Incredibil ce se intampla in Romanika noastra!!! Incredibil cum nimeni nu face nimic. Sanatate si casa la curte va doresc...pupicei

Oana Dumitriu spunea...

Urata intamplare!Bine ca nu ati patit nimic.Ma gandeam cu groaza ce s-ar fi putut intampla daca ,din cauza unui somn mai profund,nu ati fi simtit fumul.
Iar despre viata la bloc...vine inerent cu o gramada de chestii urate la pachet,din nefericire.

Anonim spunea...

O adevarata aventura pe voi...urat! Tara mea de glorii , tara mea de dor...Nu-i asa ca ai pleca ieri din lumea asta?
Urat...Bine ca ati trecut sanatosi peste intamplare...si ca frunzulitele sunt in regula.Io as avea o idee: cumparati-va o bazooka si de pe balcon ochiti aurolacii drept in cap...o sa te simtit ca la un joc pe computer...'tu-le mama lor de nenorociti ai soartei! Sunt convinsa ca li s-a propus sa isi schimbe traiul si cu siguranta au refuzat...e mai bine pe strazi decat sa muncesti ca boul la jug si sa iti macini nervii urmarind ce vraji a mai facut guvernul "Poc"...
No , sper sa nu mai aveti probleme si sa treceti cu bine weekendul...

Danae spunea...

Da, asa e, urata aventura asta.
Beleaua este ca nu e prima data. A treia oara in 6 ani cu pompieri si tot tacamul. Plus alte situatii in care amploarea a fost mai mica.
Si, din nou, asa e. Suntem in Romania.
Asociatia ridica din umeri... e canalul regiei.
Regia de-aia nu mai poate...
Vecinii... presupun ca adora momentele astea de circ gratuit, cand au sansa sa para importanti...
Asa ca... visez la casa la curte. Asta e.

Ralu' spunea...

Imi pare rau de patania voastra :( Sper sa reusiti sa va impliniti cat de repede visul cu casuta (desi, stai linistita, si acolo poti da de cate un ciudat, noi avem onoarea :D)

salmi spunea...

Dana, cred ca viata voastra e cea mai importanta! Exista in Ro semnaliztaoare de fum? Noi avem aici acasa doua...sunt pe baterie si eu de ex. nu am putut coace vinete in casa, ca s-au pus ambele pe tiuit. Si suna intr-un hal de scoala mortii, pe bune! Daca nu gasesti si vrei, eu iti trimit cu mare drag, nu costa mult. Venim curand in Ro si le pot trimite postal de acolo, sa nu coste mult. Da de stire, iti fac un acdou cu mare drag, e cumplit...mai ales ca se intampla noaptea...nici nu vreau sa ma gandesc!

salmi spunea...

Oh am scris total aiurea, sper sa intelegi. Pup!

alexandrescudaniela spunea...

Dumnezeule! Da' traiti la maxim nerusinarea romaneasca!!:( Dupa ce-am citit parca nu mai imi vine sa-i mai dau nici o sansa Romaniei! De cand traiesc pe lumea asta n-am auzit o patanie mai nenorocita ca a voastra. Bine ca sunteti sanatosi!

alina spunea...

OMG!! bine ca a fost doar atat, sperietura si discomfortul!

Danae spunea...

Mihaela, multumesc tare, tare mult pentru oferta. Mi-ai oferit ideea, am cautat si astazi ne luam senzorul de fum. Am gasit si e excelent pentru noi.

salmi spunea...

Minunat Dana, ma bucur...imi amintesc ca pe vremea trecuta, pe cand nu se dadea caldura la bloc, pe noi(eram copii atunci) ne afumau vecinii prin aerisirea de la baie, pe unde dadeau ei drumul fumului din sobe. Sigur ca neavand tragere, noi stand la 3, intra foarte mult fum, nu mai spun ca la un moment dat vecinul de la 4 astupase aerisirea intre noi si ei...iar vecinii de jos nu pricepeau sa nu mai foloseasca aerisirea drept cos. Pana la urma au inteles, dar am avut cateva nopti de cosmar ca nu ne mai trezim...si pe vremea aceea nu existau senzori de fum. De asta am reactionat atat de vehement, ca nici nu mi-am gasit cuvintele potrivite. :)

Va pup, sper sa nu mai aveti cosmaruri, cat mai putin fum.

Anonim spunea...

Absolut socant ! Am crezut ca le-am auzit pe toate dar asta....m-a lasat muta.E peste ce pot eu concepe...

Cris spunea...

Si eu care credeam ca numai fumul de tigara si meniul vecinilor urca pe aerisire...

brrr...

Trimiteți un comentariu